Podstawowe rodzaje kaw

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Podstawowe rodzaje kaw
Życie w mieście

Artykuł sponsorowany

Czy wiesz, jakie odmiany kaw wyróżniają bariści? Przeczytaj artykuł i sprawdź, jakie są różnice między robustą, arabicą i kawą typu blend.  

Robusta i arabica

Najczęściej spotykane odmiany kawy to arabica i robusta. Arabica wyróżnia się łagodnością i bogatym aromatem, a przy tym zawiera mniej kofeiny niż robusta, dzięki czemu można spożywać ją nawet kilka razy dziennie.

Z arabiki powstaje zwykle jasno lub średnio palona kawa, która różni się od mocno palonej robusty wyższą kwasowością i przyjemną słodyczą. Idealnie nadaje się do parzenia przelewowego i świetnie smakuje bez mleka.

Dzięki nowoczesnym metodom przygotowania ziaren i cechom regionów, z których one pochodzą, możliwe jest uzyskanie różnorodnych kaw o licznych nutach zapachowych. Wśród nich znajduje się kawa ziarnista arabica o aromacie czekolady, kakao, owoców, przypraw, a nawet skórki pieczonego chleba.

Szeroki wybór kaw ziarnistych znajdziesz na https://mkfresh.pl. Należy pamiętać o tym, że kawa ma najlepszy smak, kiedy jest świeżo zmielona, dlatego warto zainwestować w elektryczny młynek albo ekspres z funkcją mielenia ziaren.

Czym są kawy origins?

Kawy jednorodne, inaczej origins, to nazwa stosowana do kaw, których ziarna były uprawiane w ramach jednego obszaru geograficznego, jednego regionu uprawy, a nawet tego samego zbioru. Dzięki temu smak ziaren jest zwykle charakterystyczny dla danej lokacji. Warto wiedzieć, że najlepsze kawy jednorodne to takie, które pozwalają na identyfikację plantacji.

Aby uzyskać wysokogatunkową kawę origin, należy uwzględnić wiele czynników. Znaczenie mają warunki klimatyczne, odpowiednia gleba oraz metoda zbioru, obróbki i palenia ziaren. Dzięki dbałości o wszystkie parametry kawa single origin wyróżnia się na tle innych doskonałym smakiem i aromatem.

Przy wyborze kawy jednorodnej warto wziąć pod uwagę preferowany profil smakowy oraz miejsce pochodzenia ziaren. Najsmaczniejsze kawy uprawiane są w tak zwanym pasie kawowym, który obejmuje obszar pomiędzy Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca, gdzie panują najlepsze warunki do prowadzenia plantacji.

Szczególnie warta uwagi jest kawa z brazylii. Ziarna uprawiane w tamtejszym mikroklimacie nabierają charakterystycznej delikatności i słodyczy. Cechuje je także zwykle niska kwasowość. Na rynku znajdziesz wiele łagodnych brazylijskich kaw wzbogaconych o aromaty czekolady, miodu, orzechów laskowych, karmelu, pomarańczy czy jaśminu. Przetestuj kompozycję z nutą smakową miodu i melasy oraz aromatami orzecha laskowego i mlecznej czekolady.

Polecaną przez baristów odmianą kawy brazyliskiej jest Yellow Bourbon, którą wyróżnia delikatna, kremowa formuła i kwaskowata nuta owoców cytrusowych. Aromat ziaren nawiązuje do kwiatów pomarańczy i jaśminu, a dzięki odpowiednim procesom palenia może również charakteryzować się zapachem wiśni czy kardamonu.

Tę odmianę kawy można zaparzyć w ekspresie kolbowym i automatycznym, ale sprawdzi się do tego również kawiarka lub ekspres przelewowy.

Dla kogo sprawdzą się blendy?

Mieszanki kaw, inaczej zwane blendą, to kompozycja dwóch lub więcej rodzajów kawowych ziaren. Dzięki pracy roasterów i baristów na rynku istnieją blendy dostosowane do różnych preferencji i metod parzenia kawy. Blendy najlepiej oddają cechy poszczególnych rodzajów ziaren, dzięki czemu są często używane do espresso, na którego podstawie powstaje później większość najpopularniejszych napojów kawowych.

Zdj. główne: Fahmi Fakhrudin/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*