Artykuł sponsorowany
Dobrze wyposażona kuchnia to nie tylko lodówka, zmywarka i kuchenka. Są też takie urządzenia AGD, które często mogą okazać się niezbędne. Radzimy, jakie drobne AGD warto mieć w kuchni, żeby ułatwić sobie codzienne gotowanie.
Na co dzień w kuchni używamy najczęściej tych samych rzeczy. Warto jednak wyposażyć się w pewne urządzenia, które ułatwią gotowanie i sprawią, że stanie się ono jeszcze przyjemniejsze. Poniżej przedstawiamy takie wyposażenie kuchenne. Wszystkie te drobne AGD można znaleźć na stronie https://elektrohome.pl/.
Najczęściej spotykane są blendery ręczne. Zazwyczaj są małe i poręczne, dlatego nie zajmują zbyt wiele miejsca w kuchni. Są przeznaczone do przecierania i mieszania składników, dlatego to doskonałe rozwiązanie przy przygotowaniu zupy-krem, sosów czy kremów. Niektóre blendery ręczne dostępne są w sprzedaży z dodatkowymi końcówkami i pojemnikami. Producenci proponują także blendery kielichowe, czyli stojące. Do dzbanka należy włożyć składniki, przykryć je pokrywą i wcisnąć przycisk uruchamiający. Ten blender zajmuje więcej miejsca niż ręczny, jednak jest bardziej stabilny i dokładniej miksuje produkty. Najlepiej sprawdzi się do koktajli owocowych i warzywnych. Niektóre z modeli bez problemu poradzą sobie z rozdrabnianiem kostek lodu albo orzechów. Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który z nich jest lepszy. Zależne jest to od tego, do czego będziesz używać blendera.
Jeżeli chodzi o mikser, nie trzeba zbyt wiele wyjaśniać. To idealne rozwiązanie w sytuacji, kiedy potrzebujemy coś wymieszać, przygotować ciasto czy ubić pianę.
Dzięki temu, że wyciskarki pracują na wolniejszych obrotach i w czasie produkcji soku nie podgrzewają go, pozwalają na zatrzymanie w nim wartościowych składników odżywczych. W porównaniu do soku z sokowirówki, ten z wyciskarki wolnoobrotowej jest zdecydowanie dużo mniej napowietrzony. Dzięki temu można go dłużej przechowywać. Poza tym, soki z wyciskarki, dzięki zawartości cząstek miąższu, zawierają błonnik. Dodatkową zaletą powolnego wytłaczania soku jest to, że powstaje większa jego ilość.
Z jej pomocą można suszyć warzywa, owoce i grzyby. Dzięki temu mamy możliwość cieszenia się smakiem ulubionych produktów nawet poza sezonem. Suszenie warzyw i owoców pozwala zachować ich wartości odżywcze. Zachowane zostają przede wszystkim witaminy, minerały oraz błonnik. Suszone warzywa i owoce są łatwe do przechowywania, a jednocześnie posiadają długi termin przydatności do spożycia.
Mówiąc o urządzeniach ułatwiających gotowanie, nie sposób nie wspomnieć o robocie. To urządzenie niemal wszystko może zrobić za nas. Najbardziej zaawansowane modele potrafią siekać, blendować, gotować, miksować, ubijać, gotować na parze i podsmażać. Interesującą funkcją jest także opcja pieczenia, która zapewnia nie tylko przygotowanie ciast, ale także wypiek chleba czy bułek. Najbardziej zaawansowane roboty gotujące pozwolą nam przygotować jogurty, konfitury i desery oparte na mleku.
Ze względu na to, że jest elektryczna, dużo łatwiej niż tradycyjna maszynka do mielenia, poradzi sobie nawet z najbardziej twardym mięsem. Użycie elektrycznej wersji nie wymaga siły, nie ma też konieczności montowania jej do blatu. Dzięki dodatkowym końcówkom i nasadkom maszynka może pełnić też funkcję przygotowywania makaronów albo nawet mielenia kawy. Poza tym, nasadki można dokupować samodzielnie i decydować, do czego maszynka będzie używana.
Zdjęcie główne: Anastasia Shuraeva/pexels.com