Domowe sposoby na zatkany zlew

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Domowe sposoby na zatkany zlew
Urządzanie i inspiracje

Zatkany zlew kuchenny może być bardzo problematyczną kwestią, dlatego warto zająć się nią, gdy tylko zauważysz pierwsze niepokojące objawy. Jednym z nich jest woda, która nie chce na bieżąco spływać do rur, tylko gromadzi się w zlewie. 

Często zatkanemu zlewowi towarzyszy przykry zapach, co jest spowodowane nagromadzeniem resztek w odpływie. Niekiedy woda po spuszczeniu może się cofać, co również jest zjawiskiem niepożądanym. 

Zatkany zlew można bardzo łatwo odetkać za pomocą domowych sposobów, o ile będziemy działać szybko, gdy tylko pojawią się pierwsze zwiastuny problemu. Zmywanie naczyń, wyrzucanie resztek czy okruchów do zlewu sprawia, że odpływ często ulega zatkaniu. Dobrą praktyką jest używanie sitka do zlewu, które skutecznie zapobiega przedostawaniu się do odpływu kawałków jedzenia, fusów z herbaty lub innych obiektów, które po nagromadzeniu w syfonie mogą prowadzić do zatkania zlewu. 

Pierwszym niepokojącym objawem, który może świadczyć o początkach problemu jest odgłos bulgotania, który wydobywa się ze zlewu w momencie spuszczania wody po zmywaniu. Wiele osób zauważa, że woda ze zlewu zaczyna wolniej spływać, co również może być zwiastunem tego, że w odpływie zalegają resztki jedzenia. Kolejnym sygnałem ostrzegawczym będzie na pewno przykry zapach wydobywający się z odpływu. 

W takim przypadku warto zastosować w swojej kuchni sprawdzone metody na zatkany zlew, które pomogą Ci poradzić sobie z problemem bez konieczności dzwonienia do hydraulika. 

4 skuteczne sposoby na zatkany zlew 

Zadbaj o swój zlew  

Najlepszym sposobem, który pomoże uniknąć problemów z zatkanym zlewem w przyszłości, jest odpowiednie dbanie o zachowanie w nim czystości. Regularne czyszczenie zewnętrznej części zlewu oraz nie wrzucanie do środka resztek jedzenia pozwoli Ci uniknąć nieprzyjemnej sytuacji. 

Warto wiedzieć, że w zlewie nie powinno płukać się kubków ubrudzonych fusami z herbaty oraz ziół. Przed umyciem kubka należy jego zawartość wyrzucić do kosza. Do zlewu nie wolno też wylewać gorącego tłuszczu, gdyż po wystygnięciu zasycha on w rurach, tworząc lepką maź, do której chętnie przyklejają się resztki jedzenia. 

Sitko lub rozdrabniacz 

Nie da się całkowicie uniknąć resztek jedzenia w zlewie, jednak istnieją skuteczne metody, dzięki którym kawałki pozostawione na talerzach i garnkach nie będą dostawać się do odpływu. W tym celu warto zamontować w zlewie sitko. Jego koszt jest bardzo niewielki, a pozwala ono oddzielić resztki od wody, którą myjemy naczynia. Wygodniejszym i nieco droższym rozwiązaniem będzie zainwestowanie w rozdrabniacz zlewozmywakowy. Jego działanie polega na zmieleniu w drobne cząsteczki każdego obiektu, który znajdzie się w odpływie zlewu. Dzięki niemu mamy pewność, że odpady nie zalegają w rurach. 

Domowe środki na zatkany zlew

Kolejnym sposobem, który pomoże nam nieinwazyjnie poradzić sobie z zatkanym zlewem jest zastosowanie jednego z domowych środków, które mogą odetkać zablokowaną rurę. 

Najpopularniejszą miksturą, która jest ekologiczna i którą można wykonać przy pomocy domowych artykułów, jest połączenie sody oczyszczonej oraz octu. Wystarczy wsypać do zlewu pół szklanki sody, a następnie zalać to połową szklanki octu, po czym odpływ zakryć bawełnianą szmatką. Po około 30 minutach w zlewie powinna pojawić się piana, którą należy zalać wrzącą wodą. 

Środki chemiczne 

Jeśli domowe środki nie zdały egzaminu, można sięgnąć po produkty dostępne w sklepach z chemią gospodarczą, mające większą zawartość substancji żrących. Jest to bardzo popularny i szybki sposób, aby skutecznie odetkać zatkany zlew. Warto zakupić środki, które zawierają w sobie tlenek sodu, bowiem ten składnik najlepiej radzi sobie z zalegającymi w rurach resztkami. Ważne jest postępowanie zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu, dzięki czemu unikniemy niebezpiecznych sytuacji.

Zdj. główne: Sanibell BV/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*