Deski do krojenia: drewniane czy plastikowe i kiedy używać której?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Deski do krojenia: drewniane czy plastikowe i kiedy używać której?
Urządzanie i inspiracje

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Wybór deski do krojenia to jedna z najważniejszych decyzji, które trzeba podjąć, podczas wyposażania jadalni. Przecież to na niej właśnie przygotowuje się większość posiłków. Wiele osób zastanawia się zwłaszcza, czy lepsza będzie deska drewniana, czy może plastikowa? Sprawdźmy.

Deska do krojenia drewniana kontra plastikowa

Podczas wyboru deski do krojenia warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, takich jak wielkość czy materiał wykonania. W skrócie i dużym uproszczeniu można powiedzieć, że deska do krojenia drewniana będzie trwała i estetyczna, ale równocześnie też wymaga odpowiedniej pielęgnacji.

Z kolei deski plastikowe są łatwiejsze w utrzymaniu w czystości, ale mogą szybciej się zużywać. Wiele zależy też od stylu, w jakim urządzona jest jadalnia. Plastikowe deski mają zwykle bardziej nowoczesny wygląd, podczas gdy deski do krojenia z drewna pasują lepiej do klasycznie urządzonych wnętrz, do jadalni w stylu skandynawskim czy wiejskim. Plastikowa deska z kolei może dobrze wyglądać w nowocześnie urządzonej kuchni o minimalistycznym designie.

W sklepie internetowym Duka znajdziesz spory wybór jednych i drugich. Obejrzyj i wygodnie porównaj deski do krojenia, żeby wybrać rozwiązanie najlepiej dopasowane do swoich potrzeb. Możesz kupić pojedyncze deski albo od razu cały zestaw.

Zalety i wady deski do krojenia drewnianej

Deska do krojenia drewniana to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Drewno jest naturalnym materiałem, który dobrze znosi krojenie ostrym nożem. Ponadto jest bardziej higieniczne, niż mogłoby się wydawać – drewno ma naturalne właściwości antybakteryjne.

Jednak drewniane deski do krojenia wymagają regularnej pielęgnacji, takiej jak smarowanie olejem, aby nie wysychały i nie pękały. Trzeba także uważać podczas mycia, aby drewno nie nasiąknęło zbyt mocno wodą.

Deska do krojenia plastikowa

Plastikowe deski do krojenia są lekkie, łatwe do czyszczenia i często tanie. Mogą być dobrym wyborem, jeśli często kroisz produkty, które mogą zostawić silny zapach, jak cebula czy czosnek. Minusem jest jednak to, że plastik szybko się zużywa i nacięcia na powierzchni mogą stać się miejscem dla bakterii.

Drewniane deski są idealne do krojenia chleba czy warzyw. Plastikowe natomiast lepiej sprawdzą się przy produktach, które mogą zostawić silne zapachy, lub przy mięsie, gdzie łatwość czyszczenia ma kluczowe znaczenie. Plastikowa powierzchnia jest łatwiejsza do wytarcia z resztek mięsa niż drewniana.

Zestaw desek do krojenia — czy potrzebujesz kilku sztuk?

Posiadanie kilku desek do krojenia różnego typu może być dobrym rozwiązaniem. Pozwoli to zminimalizować ryzyko krzyżowego zanieczyszczenia pokarmów i ułatwi organizację pracy w kuchni. Można stosować jedną deskę do warzyw, a drugą do mięsa. Przyda się także trzecia dodatkowa, na wszystkie pozostałe produkty. Zestaw desek do krojenia to też uniwersalny pomysł na prezent dla miłośnika kulinariów.

Jak widać wybór między deską do krojenia drewnianą a plastikową to przede wszystkim kwestia osobistych preferencji. Ważne jest, aby pamiętać o regularnym czyszczeniu i pielęgnacji, niezależnie od materiału, z którego deska jest wykonana.

Fot.: materiał Klienta

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*