X
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Pyszne potrawy z grilla – sprawdź kilka prostych przepisów

Vincent Keiman/unsplash.com

Artykuł sponsorowany

Sezon na grillowanie trwa pełną parą. Warto więc wykorzystać piękną pogodę i udać się na grilla w gronie przyjaciół i rodziny. Co jednak zaserwować? Poznaj kilka sprawdzonych i prostych przepisów na pyszne dania z grill, które z pewnością posmakują każdemu.

Polędwiczki z grilla

Świetnym pomysłem na danie z grilla są bez wątpienia marynowane grillowane polędwiczki wieprzowe. Aby je przygotować, będziesz potrzebować polędwicy wieprzowej, miodu, rozmarynu, tymianku, garści rodzynek, czterech ząbków czosnku, pół kostki masła, bagietki, soli, pieprzu oraz oliwy z oliwek. Zacznij od nagrzania grilla, a następnie wymasuj mięso solą i pieprzem. Odłóż je na chwilę i przygotuj marynatę.

Do miseczki wrzuć dwa, drobno posiekane ząbki czosnku, posiekane liście rozmarynu oraz tymianek. Dodaj także garść rodzynek, dwie łyżki miodu oraz kilka łyżek oliwy, aby wszystkie składniki były w niej zanurzone. W następnej kolejność pokrój mięso, umieść w folii aluminiowej, zlej marynatą, dokładnie owiń i wrzuć na grilla. Polędwica powinna się grillować około 8 minut. W międzyczasie możesz przygotować bagietkę z masłem czosnkowym. Do przygotowania tego dania świetnie sprawdzi się grill gazowy z płytą żeliwną.

Grillowane szaszłyki warzywne

Jeśli chcesz na grillu przygotować również warzywne danie, to doskonałym pomysłem będą szaszłyki. Do ich przygotowania świetnie sprawdzi się cukinia, papryka oraz bakłażan. Możesz także dodać cebulę, pieczarki, kukurydzę i szparagi. Wszystkie warzywa pokrój w grube plastry, a następnie przygotuj marynatę. Będzie potrzebować do tego soli, pieprzu, sosu sojowego, majeranku oraz oregano. Marynuj warzywa przez kilka minut, a kiedy będą gotowe, nakłuwaj je na patyczki do szaszłyków w różnej kolejności. Tak przygotowane szaszłyki połóż na grill z pokrywą i grilluj przez 15 minut, co jakiś czas obracając. Takie warzywne szaszłyki możesz podawać same lub z ulubionym sosem.

Bakłażan z mozzarellą i pomidorami

Genialnym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę  z grilla jest bakłażan z mozzarellą i pomidorami. Aby przygotować to danie potrzebne będą: 2 bakłażany, 2 łyżki oliwy, 4 pomidory, 125 g mozzarelli, listki bazylii, sól, zioła prowansalskie, pieprz czarny grubo mielony. Bakłażany, pokrój w plastry, posól i poczekaj aż puszczą wodę, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie posmaruj je oliwą i połóż je na kilka minut na grilla. Pokrój pomidory i mozzarellę, i połóż je na grillującego się bakłażana. Po kilku minutach przekąska będzie gotowa.

Zdj. główne: Vincent Keiman/unsplash.com

Na co dzień studentka public relations, w wolnych chwilach fanka DIY oraz miłośniczka sportu. Ceni sobie unikatowość i ciekawe rozwiązanie, szczególnie w zakresie aranżacji wnętrz.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 Komentarz
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Więcej szczegółów o przetwarzaniu danych osobowych znajdziecie Państwo w zakładce Polityka prywatności.
scroll to top