X
Potrzebujesz ok. 6 min. aby przeczytać ten wpis

5 obiadów, które przygotujesz w mniej niż 30 minut

Julia Matczak
5 obiadów, które przygotujesz w mniej niż 30 minut

Designed by Freepik

Trening, praca, dzieci, obowiązki… a jeśli po południu trzeba jeszcze ugotować obiad, ręka sama sięga po telefon, żeby zamówić pizzę.

Jedzenie w biegu jest skutkiem ubocznym rozwoju cywilizacyjnego – nie mamy ani czasu, ani siły na skomplikowane dania. Na szczęście istnieją przepisy na szybkie obiady, które wciąż będą lepszą alternatywą niż fast foody.

Makaron z sosem szpinakowo-śmietanowym

Danie można wykonać zarówno z mięsem, jak i w wersji wege.

Potrzebujesz:

  • 400 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku, 
  • 1 dużej lub 2 średnich cebul,
  • ząbka czosnku,
  • ok. 100 ml śmietany bądź śmietanki 18% (ze śmietanką sos jest nieco słodszy),
  • 250-300 g makaronu penne, farfalle bądź klasycznych świderków,
  • (opcjonalnie) 200-300g mięsa z uda lub filetu z kurczaka/indyka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • oliwa bądź masło do smażenia.
  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, po czym podsmaż na oliwie, na średnim ogniu w głębokiej patelni. 
  2. Po zeszkleniu się cebulki dodaj posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż około 30 sekund, do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć.
  3. Zmniejsz ogień, na patelnię wysyp zamrożony szpinak. Zamieszaj i przykryj pokrywką. Mieszanie powtarzaj co kilka minut, aby przyspieszyć rozmrażanie i uniknąć przypalenia.
  4. Na sąsiednim palniku ugotuj makaron według zaleceń na opakowaniu.
  5. Jeśli decydujesz się na dodanie mięsa, pokrój je w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem, a następnie podsmaż około 3 do 5 minut na osobnej patelni – do “zbielenia” mięsa.
  6. Kiedy szpinak jest całkowicie rozmrożony, dodaj mięso.
  7. Do szpinaku i cebulki dodaj dwie łyżki śmietany bądź śmietanki i mieszaj do połączenia się składników. W razie potrzeby (lub chęci uzyskania bardziej śmietanowego sosu) dodaj kolejne łyżki, do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dopraw solą oraz pieprzem.
  8. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj. Gotowe!

Makaron można serwować ze szczyptą startego żółtego sera. Do jego przygotowania można również wykorzystać granulowany czosnek i sos sojowy – dodajemy je w trakcie ostatniego doprawiania.

Potrawka z soczewicy

Danie wege.

Potrzebujesz:

  • 300 g soczewicy czerwonej lub zielonej,
  • 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego,
  • 1 cebuli,
  • ząbka czosnku,
  • łyżki oliwy,
  • łyżeczki kurkumy i soli,
  • pół łyżeczki pieprzu i tartego imbiru,
  • (opcjonalnie) pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżki sosu sojowego.
  1. Soczewicę wypłucz dwukrotnie.
  2. Cebulę pokrój w kostkę.
  3. W głębokim garnku rozgrzej oliwę, wsyp pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia.
  4. Dodaj posiekany bądź przeciśnięty czosnek, smaż około 10-20 sekund.
  5. Dodaj kurkumę, sól, pieprz, imbir i opcjonalnie ostrą paprykę. Zamieszaj.
  6. Wsyp wypłukaną soczewicę, zamieszaj i natychmiast zalej ją wodą bądź bulionem.
  7. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i zamieszaj, aby upewnić się, że nic nie przywarło do dna garnka.
  8. Gotuj pod przykryciem około 20 minut, do całkowitego wchłonięcia wody przez soczewicę, dodaj sos sojowy, ewentualnie dodatkową sól i pieprz do smaku. Podawaj z chlebem lub ryżem.

Potrawkę można również rozcieńczyć mlekiem kokosowym i łyżką soku z cytryny, i podawać jako gęstą zupę z dodatkiem pietruszki lub koperku.

“Zapuszkowane” curry

Potrzebujesz:

  • 1 cebuli,
  • po pół puszki: kukurydzy, groszku,
  • papryki czerwonej, żółtej, lub zielonej (można użyć papryki ze słoika dla przyspieszenia gotowania),
  • jedną niedużą cukinię,
  • 400 g ciecierzycy w zalewie,
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku,
  • łyżeczkę kurkumy,
  • po pół łyżeczki imbiru i czosnku granulowanego,
  • łyżkę sosu sojowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • (opcjonalnie) 400 g mięsa z kurczaka,
  • Masło lub olej do smażenia.
  1. Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
  2. W wysokim garnku rozgrzej oliwę, wsyp cebulę, smaż do zeszklenia.
  3. Jeśli decydujesz się na opcję z mięsem: pokrój je w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż do “wybielenia” mięsa.
  4. Dodaj do cebuli paprykę. Smaż około minuty, mieszając.
  5. Dodaj kukurydzę i groszek. Jeśli martwi cię mała ilość płynów, dodaj jedną czwartą szklanki wody (może to być zalewa z jednej z puszek). 
  6. Zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś około pięciu minut. 
  7. Dodaj cieciorkę z zalewą, zwiększ ogień, doprowadzając mieszankę do wrzenia.
  8. Dodaj cukinię, wymieszaj, a następnie dodaj wszystkie przyprawy. Zamieszaj, spróbuj płynu, jeśli nie jest dość intensywny, dopraw go – mleko kokosowe złagodzi smak.
  9. W momencie, w którym kawałki cukinii zmiękły, dolej mleko kokosowe i zdejmij garnek z gazu. Curry gotowe! Podawaj je z ryżem.

Jeśli uważasz, że sos po dodaniu mleka zrobił się zbyt rzadki, możesz nabrać go do chochelki, a następnie rozmieszać w niej płaską łyżeczkę mąki. Po rozprowadzeniu zawiesinę wlej do garnka i zamieszaj. Smacznego!

Mac’n’cheese po polsku

Potrzebujesz:

  • pojedynczego fileta z kurczaka,
  • małego pora,
  • cebuli,
  • 100 g chudego boczku (najlepiej wędzonego),
  • 200 g makaronu,
  • 100 g sera topionego,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra.
  • olej do smażenia.
  1. Kurczaka, cebulę i boczek pokrój w kostkę.
  2. Na głębokiej patelni podsmaż cebulę i boczek, a następnie dodaj kurczaka.
  3. Smaż do momentu, aż mięso zbieleje.
  4. Pora potnij w grube piórka (plasterki na pół), dodaj do mięsa i cebuli, smaż 1,5 do 2 minut.
  5. Do patelni wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, po czym dodaj makaron.
  6. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 5-6 minut (w zależności od preferowanej twardości makaronu).
  7. Po tym czasie dodaj oba sery i mieszaj do momentu, aż zintegrują się z resztą potrawy.
  8. Po rozpuszczeniu serów dolej śmietanki i dopraw całość solą, pieprzem i paprykami. Smacznego!

Klasyczne pesto z kurczakiem

Potrzebujesz:

  • 200 g pesto zielonego,
  • 300 g makaronu penne lub farfalle,
  • cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 200 g mięsa z piersi z kurczaka,
  • dwie łyżki słodkiej śmietanki,
  • sól, pieprz oraz oliwę,

Opcjonalnie:

  • łyżkę startego sera,
  • szczyptę suszonej bazylii.
  1. Ugotuj makaron.
  2. Cebulę posiekaj drobno i przesmaż na oliwie w głębokiej patelni do zeszklenia, pod koniec dodając przeciśnięty czosnek.
  3. Mięso pokrój w kostkę, przyprósz solą i pieprzem i dodaj do cebuli i czosnku. Smaż do zezłocenia się mięsa.
  4. Dodaj około 100g pesto, wymieszaj je z kurczakiem i cebulą.
  5. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. W razie zbyt łagodnego smaku dodaj resztę pesto.
  6. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj go z resztą pesto. Opcjonalnie dodaj łyżkę startego sera, mieszaj do jego roztopienia się.
  7. Pesto można podawać posypane suszoną bazylią.
Julia Matczak

Studentka polonistyki. Kiedy nie pisze i nie majsterkuje, planuje, jak w mieszkaniu zmieścić więcej książek i kubków do herbaty. Specjalistka od domykania budżetu nawet z kolejną (zbędną) dekoracją do salonu w niezbędnych wydatkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz komentarz
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Więcej szczegółów o przetwarzaniu danych osobowych znajdziecie Państwo w zakładce Polityka prywatności.
scroll to top