X
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Akcesoria ułatwiające pracę w restauracyjnej kuchni

Aleksandra Michaliszyn

Artykuł sponsorowany

Kuchnie w lokalach gastronomicznych działają nieco inaczej niż nasze domowe. Ze względu na znacznie większą liczbę przygotowywanych w ciągu dnia posiłków oraz tempo, w jakim muszą być one gotowe, kuchnie w restauracjach są także inaczej wyposażone. Dowiedz się więc, jakie akcesoria i sprzętu ułatwiają pracę w restauracyjnej kuchni. 

Podstawowe akcesoria w lokalu gastronomicznym

Mimo że wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego nieco różni się od siebie, co spowodowane jest różnorodnością serwowanych dań, to możemy wyróżnić kilka uniwersalnych akcesoriów, które stanowią podstawowe wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego, w tym restauracji. Jednym z takich akcesoriów są bez wątpienia noże gastronomiczne – w końcu nie bez powodu mówi się, że każdy początkujący kucharz powinien w pierwszej kolejności zaopatrzyć się w zestaw dobrej jakości noży. Warto jednak pamiętać, że noże używane w gastronomii muszą być nie tylko wygodne w użyciu, ale także powinny spełniać wszystkie zasady higieny. Jeśli więc chcesz mieć pewność, że w Twoim lokalu używane są noże spełniające najwyższe standardy jakości, to postaw na profesjonalne noże HACCP, które dopasowane są do każdego rodzaju żywności oraz zapewniają bezpieczeństwo podczas przygotowywania potraw,  gwarantując przy tym szybką i efektywną pracę.

Warto także pamiętać, jak ważna w gastronomii jest organizacja pracy. Jeśli więc chcesz, aby w Twojej kuchni zawsze panował porządek sprzyjający sprawnemu przygotowywaniu posiłków dla gości, to z pewnością przyda Ci się wieszak na przybory kuchenne. Ten prosty gadżet umożliwia przechowywanie wszystkich najważniejszych akcesoriów, w tym noży, w jednym miejscu i pod ręką. Każdy kucharz z pewnością doceni takie rozwiązanie.

Akcesoria barowe

Wiele restauracji dysponuje własnym barem i oferuje swoim gościom różnego rodzaju drinki i napoje alkoholowe. Warto więc zadbać o odpowiednie wyposażenie restauracji w akcesoria barmańskie. Jednym z podstawowych akcesoriów jest bez wątpienia shaker barmański. To właśnie z jego pomocą będziesz w stanie przygotować pyszne, kolorowe drinki. Najpopularniejsze są bez wątpienia shakery bostońskie, czyli dwuczęściowe urządzenie, składające się z metalowego pojemnika oraz szklanicy.  Warto także zdecydować się na takie sprzęty jak łyżka barmańska, jiggery oraz moździerze barmańskie. Ciekawym i bardzo przydatnym akcesorium może okazać się także kruszarka do lodu elektryczna, której użyjesz nie tylko do przyrządzania napojów z procentami. 

Zdjęcie główne: pexels.com/Anna Shvets

Aleksandra Michaliszyn

Na co dzień studentka public relations, w wolnych chwilach fanka DIY oraz miłośniczka sportu. Ceni sobie unikatowość i ciekawe rozwiązanie, szczególnie w zakresie aranżacji wnętrz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz komentarz
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Więcej szczegółów o przetwarzaniu danych osobowych znajdziecie Państwo w zakładce Polityka prywatności.
scroll to top