Materiał Partnera
Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Lawenda to niezwykła roślina o wszechstronnym zastosowaniu. Czerpie z niej przemysł kosmetyczny i perfumeryjny. Lawenda ma również pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Jakie właściwości posiada lawenda? Co warto wiedzieć o uprawie tej rośliny z nasion? – podpowiada sklep ogrodniczy plantet.pl
Lawenda obejmuje ponad 40 gatunków roślin zaliczanych do rodziny jasnotowatych. Jest ona wiecznie zielonym krzewem o charakterystycznym, intensywnym zapachu. Lawenda wywodzi się z rejonów Morza Śródziemnego, a także Indii, czy Wysp Kanaryjskich. Współcześnie jest ona uprawiana w wielu rejonach świata, w tym również w Polsce. Lawenda jest rośliną miododajną. Wykorzystuje się ją w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym, w lecznictwie, a także w kuchni (jest dodawana przede wszystkim do potraw mięsnych). Roślinę tę często spotyka się w ogrodach, gdzie cenione są jej walory dekoracyjne, a także fakt, że odstrasza ona komary.
Aromatyczne kwiaty lawendy zawierają duże ilości garbników, fitosteroli, antocyjanów, kwasów organicznych. Są one zasobne w triterpeny, sole mineralne i kumaryny. Za charakterystyczny zapach lawendy odpowiedzialne są olejki eteryczne.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że aromatyczna lawenda znajduje zastosowanie w lecznictwie. Przykładowo picie naparu z kwiatów lawendy może łagodzić dolegliwości trawienne. Dzięki lawendzie pozbędziemy się niestrawności, kolek, zaparć i wzdęć.
Lawenda wykazuje działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Roślina może okazać się bardzo pomocna w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Olejki eteryczne obecne w lawendzie posiadają właściwości uspokajające, łagodzące stres i ułatwiające zasypianie.
Napary z lawendy działają rozkurczająco na mięśnie, dzięki czemu są pomocne w łagodzeniu bólów brzucha, bólów głowy (w tym nawet migren), czy bólów miesiączkowych.
Lawendę wykorzystuje się w kuchni, i to nie tylko w charakterze dekoracyjnym. Można dodawać jej do sałatek, a także dań mięsnych (dobrze komponuje się z baraniną i dziczyzną). Lawenda wchodzi w skład ziół prowansalskich. W regionach Morza Śródziemnego produkowany jest miód lawendowy, który charakteryzuje się bardzo wysoką jakością i doskonałymi walorami smakowymi.
Lawenda pięknie pachnie i wykazuje pozytywny wpływ na skórę. Związki zawarte w lawendzie działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, co sprawia, że są skuteczne w walce z różnymi problemami skórnymi (między innymi z trądzikiem). Lawenda stosowana zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran, a także regenerację naskórka. Jest ona również wykorzystywana do produkcji kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów i skóry głowy.
Lawenda to roślina, którą warto posadzić w przydomowym ogrodzie. Posiada ona wiele zalet – prezentuje się fantastycznie, pięknie pachnie, jest rośliną miododajną, a na dodatek odstrasza mole i komary.
Nasiona lawendy Legutko można wysiewać wprost do gruntu, ewentualnie posadzić je w donicach. Ich zdolność kiełkowania jest większa, gdy przed posadzeniem zostaną poddane działaniu niskiej temperatury. Roślina ta czuje się najlepiej na stanowiskach słonecznych (zaleca się wybieranie miejsc osłoniętych od wiatru). Bardzo ważne jest zapewnienie jej odpowiedniego podłoża – powinno być przepuszczalne, a także zawierać dużą ilość wapnia (ziemia, w której uprawiamy lawendę nie może być kwaśna – idealne pH waha się w granicach od 6.5 do 7.5).
Jeżeli zamierzamy sadzić lawendę w ogrodzie, koniecznie pamiętajmy, żeby wybierać odmiany odporne na mróz.
Jednym z zabiegów pielęgnacyjnych, o których muszą pamiętać właściciele lawendowych ogrodów jest regularne przycinanie. Skracanie rośliny sprawi, że wypuści ona znacznie więcej pędów (w efekcie stworzy gęstą, dekoracyjną koronę). Lawendę warto jest nawozić raz w roku. Roślina potrzebuje podlewania, jednak nie powinniśmy przesadzać z ilością wody (podmokłe podłoże zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób grzybowych). Najlepiej jest podlewać ją często, za to małą ilością wody.