Gdzie w Polsce są restauracje z gwiazdkami Michelin?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Gdzie w Polsce są restauracje z gwiazdkami Michelin?
Życie w mieście

Pierwsze gwiazdki Michelin przyznano już w 1926 roku. Od tego czasu to wyróżnienie stało się najbardziej prestiżowym w kulinarnym świecie. Również polskie restauracje mogą się pochwalić tym zaszczytnym odznaczeniem.

Pomysłodawcą przyznawania gwiazdek najlepszym restauracjom był André Michelin, który wraz z bratem wynalazł oponę pneumatyczną. Bracia założyli własną firmę sprzedającą opony i – aby wypromować markę – postanowili tworzyć dla kierowców przewodnik zawierający opisy polecanych miejsc, w których można zjeść i przespać się w trakcie podróży. Pierwszy „Przewodnik Michelin” opublikowano w 1900 roku, a dwadzieścia sześć lat później wprowadzono system oceny gwiazdkowej, aby wskazać, które restauracje są szczególnie godne polecenia. Niemal sto lat później gwiazdki Michelin są najbardziej pożądanym odznaczeniem wśród mistrzów sztuki kulinarnej, a kto je zdobędzie, może szczycić się miejscem w gronie najlepszych z najlepszych.

pixabay.com/Timbigger

Jak przyznaje się gwiazdki Michelin?

Gwiazdki Michelin są przyznawane przez anonimowych inspektorów, którzy wizytują dany lokal. System oceny opiera się na trzystopniowej skali. Trzy gwiazdki to maksymalna nota, jaką można zdobyć. Skala prezentuje się następująco:

  • jedna gwiazdka – restauracja godna uwagi,
  • dwie gwiazdki – restauracja warta odwiedzenia,
  • trzy gwiazdki – restauracja, do której trzeba się koniecznie udać.

Listę wyróżnionych lokali publikuje się w „Czerwonym przewodniku”, co jakiś czas aktualizowanym. Oznacza to, że gwiazdki Michelin nie są stałym wyróżnieniem, a anonimowi inspektorzy w każdej chwili mogą odwiedzić wcześniej odznaczoną restaurację i – jeśli uznają, że w danym miejscu spadł poziom serwowanych dań – odebrać przyznane gwiazdki.

Inspektorzy, oceniając restauracje, biorą pod uwagę kilka czynników: smak i jakość oferowanych dań oraz styl i poziom kuchni. Co istotne, gwiazdki Michelin przyznaje się tylko za kuchnię i jakość dań, a nie za wystrój, choć nie da się ukryć, że większość wyróżnionych restauracji to eleganckie lokale z profesjonalną obsługą.

pixabay.com/buffetcrush

Polskie restauracje z gwiazdkami Michelin

Pierwszą polską restauracją odznaczoną gwiazdką Michelin było warszawskie Atelier Amaro. Wyróżnienie zostało przyznane w 2013 roku. Dopiero trzy lata później gwiazdkę uzyskała druga polska restauracja – Senses, która również była warszawskim lokalem. Obu wyróżnionym restauracjom udało się utrzymać gwiazdki i obie pojawiły się jeszcze na liście rankingowej „Czerwonego przewodnika” w 2020 roku, jednak trudna sytuacja związana z globalną pandemią koronawirusa sprawiła, że lokale zamknięto do odwołania.

Obecnie w Polsce mamy tylko jedną działającą restaurację z gwiazdką Michelin. Mowa o krakowskim lokalu Bottiglieria 1881, który słynny laur otrzymał w 2020 roku. Szefem kuchni Bottiglieria 1881 jest Przemysław Klima, ceniący szczególnie lokalne produkty oraz starannie wyselekcjonowane świeże składniki.

Warto jeszcze wspomnieć, że poza najsłynniejszymi gwiazdkami Michelin przyznaje również kilka wyróżnień: Sztućce otrzymuje się za obsługę, wystrój i ogólną atmosferę, Bib Gourmand – za dobry stosunek jakości do ceny, a restauracje odznaczone Wschodzącą Gwiazdką stają się głównymi kandydatami do zdobycia gwiazdki Michelin w następnych edycjach.

Zdjęcie główne: pixabay.com/Republica

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*